Ο Υπουργός Εξωτερικών, είπε μεταξύ άλλων πως θα θέλαμε καλύτερα αποτελέσματα από τη Σύνοδο Κορυφής, από την άλλη πλευρά, με δεδομένη την Προεδρία του Συμβουλίου και την αντίληψή της, δεν θα μπορούσε κανείς να αναμένει, ρεαλιστικά, περισσότερα πράγματα.

Τονίζει πως η επιλογή της Ελλάδας τη δεκαετία του 1990 για επίλυση των διαφορών μέσα από το ενταξιακό πλαίσιο υπήρξε γενναία, σήμερα όμως η Τουρκία αποκλίνει και το συγκεκριμένο ιστορικό εγχείρημα αστοχεί.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Η Αθήνα αναμένει μία ημερομηνία από την ‘Αγκυρα η οποία θέλει μάλλον να είναι σίγουρη ότι δεν θα εισπράξει μία άρνηση η οποία δεν θα υπάρξει, εφόσον το κλίμα είναι κατάλληλο, το Ορούτς Ρέις δεν κόβει βόλτες και θα έχουμε μία σταθερότητα, όχι κινήσεις τακτικής».

Με τη συνεχή επίκληση του αιτήματος για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, η ‘Άγκυρα δείχνει να επιθυμεί εκ των προτέρων διεύρυνση της ατζέντας γεγονός που δεν θα γίνει δεκτό, ενώ αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας όπου εκτιμά πως θα επιδράσουν στην τρέχουσα ισορροπία, θεωρώντας πως με την τροποποίηση του παραρτήματος της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας τo 2019, η Ελλάδα παρείχε στις ΗΠΑ μία βάση για να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα καθώς προσέφερε την πολυτέλεια απεμπλοκής από τη γεωπολιτική ομηρία της Τουρκίας.

Τόνισε πως η παρέμβαση του αμερικανού ομολόγου του Μάικ Πομπέο στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ αναίρεσε ουσιαστικά το βασικό επιχείρημα της Τουρκίας ότι αποτελεί τη «λυδία λίθο» της ύπαρξης της Συμμαχίας στην περιοχή μας, ενώ αποκάλυψε πως η Ελλάδας————- βρίσκεται ήδη σε επαφή για αναθεώρηση του κορμού της αμυντικής συμφωνίας, με διεύρυνση του αμερικανικού στρατιωτικού αποτυπώματος, αλλά «πρέπει να δούμε ποιες είναι οι φιλοδοξίες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης». Η Ελλάδα διεκδικεί έναν διευρυμένο ρόλο στη Βαλκανική, τόσο για γεωστρατηγικούς λόγους όσο και για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. «Το γεωπολιτικό αντάλλαγμά μας είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια» τονίζει.

«Στο Λιβυκό δεν είχαμε πολλές επιλογές όταν ήρθαμε στην εξουσία» παρατηρεί. «Πρώτο μας μέλημα ήταν να διασφαλίσουμε ότι οι λιβυκές ακτές απέναντι από την Κρήτη θα ελέγχονται από φίλιες δυνάμεις, είτε επί του πεδίου είτε τρίτες. Στη συζήτηση της επόμενης ημέρας, βασικοί στόχοι είναι δύο: η αποτροπή δημιουργίας τουρκικής βάσης και η αναίρεση αποφάσεων της κυβέρνησης Σάραζ, όπως το τουρκολιβυκό Μνημόνιο» καταλήγει. Πληροφορίες – απόσπασμα, δείτε το πλήρες κείμενο στην πηγή: Αθηναϊκό και Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων.

Δείτε το βίντεο:

Οι κινήσεις και οι επιδιώξεις της Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια