Σημαντική ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις προϋποθέσεις οριοθέτησης ΑΟΖ με την Άγκυρα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ:

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Καλημέρα σε όλους και καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε. Θα μου επιτρέψετε κατ’ αρχάς να ξεκινήσω με ορισμένα οργανωτικά ζητήματα. Πρώτον, να σας πω ότι θα ήθελα να κάνω ένα τακτικό briefing κάθε εβδομάδα. Πρόθεσή μου είναι να το κάνω κάθε Πέμπτη στις 11.00, αλλά βεβαίως αυτό θα το προσαρμόζουμε ανάλογα με τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις, οπότε θα το κάνουμε Πέμπτη λίγο αργότερα, ή Παρασκευή πρωί, όπως σήμερα, καθώς χθες είχαμε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Το δεύτερο που ήθελα να σας πω είναι ότι η σημερινή τηλε-συνάντησή μας δεν είναι άτυπη όπως είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα, που ήταν δοκιμαστική και αφού δούλεψε καλά το διαδικτυακό σύστημα,  είπαμε από εδώ και πέρα να το καθιερώσουμε σαν briefing.

Τρίτο, μέχρι νεωτέρας αυτές οι τακτικές συναντήσεις που θα έχουμε θα γίνονται μέσω zoom αναγκαστικά, γιατί δυστυχώς δεν έχουμε άλλη δυνατότητα.

Τέταρτο, ξεκινώ με μία εισαγωγική παρουσίαση και στη συνέχεια εφόσον έχετε κάποιες ερωτήσεις να μου υποβάλετε, θα σας παρακαλούσα να μου γράφετε στο chat, που φαίνεται στα δεξιά σας στην οθόνη, το όνομά σας ώστε να σας δίνω το λόγο ανάλογα με τη σειρά με την οποία έχετε γράψει.

Όπως προανέφερα, θα μου επιτρέψετε να σας κάνω πρώτα μια σύντομη ενημέρωση, γενικά με αυτά που συνέβησαν την παρελθούσα εβδομάδα. Αν και έχουμε τα ζητήματα της πανδημίας, είχαμε αρκετά θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Κατ’ αρχάς, θα είδατε τη χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια σχετικά με τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, όπου βεβαίως ο Υπουργός τόνισε για μια ακόμη φορά ότι η χώρα μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα επιθυμούν μια θετική ατζέντα όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, όπως αναφέρεται και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, η Τουρκία, και αυτό ήταν κάτι το οποίο τόνισε ο κ. Υπουργός, κινήθηκε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, ουσιαστικά θέλοντας να κλείσει όλες τις προοπτικές βελτίωσης των σχέσεων. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις πέντε παράνομες NAVTEX που έχει βγάλει στο χρονικό διάστημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και εντεύθεν, άρα τον τελευταίο 1,5 μήνα. Και το τονίζω, από τον Οκτώβριο.