Ο ΥΕΘΑ είπε μεταξύ άλλων πως «εξετάσαμε τρόπους αντιμετώπισης αυτών των απειλών» προκειμένου τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών «να διαφυλαχθούν με την ενδυνάμωση της αμοιβαίως επωφελούς στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ τους».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, όπου κατά τη διάρκεια της συναντήσεως επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και η βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας. Η συνάντηση του Ν. Παναγιωτόπουλου με τον στρατηγό Ζάκι στο υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου, διεξήχθη σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα.

Οι Αιγύπτιοι Αξιωματούχοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα σε επίπεδο εκπαίδευσης καθώς και την πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών γυμνασίων, αλλά και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με την ανάπτυξη συμπράξεων προς το κοινό όφελος.

«Διαπιστώσαμε ότι η διμερής αμυντική συνεργασία ευρίσκεται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο με την πραγματοποίηση, σε ετήσια βάση, μεγάλου αριθμού στρατιωτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων υψηλής επιχειρησιακής αξίας, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο. Κορωνίδα αυτών των ασκήσεων αποτελεί βεβαίως η κοινή άσκηση «Μέδουσα», που διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας. Το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, θα έχουμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε την τελική φάση της άσκησης. Όπως γνωρίζετε η διακλαδική άσκηση «Μέδουσα» αποτελεί διακλαδική άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου, με συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων και δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων από την Κύπρο και για πρώτη φορά φέτος, από τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτό είναι μια απτή απόδειξη της βούλησης των χωρών αυτών να προάγουν, μέσω της συνεργασίας τους στον αμυντικό τομέα, την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε και το μουσείο «6ης Οκτωβρίου»όπου κατέθεσε στεφάνους στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη και το Μνημείο Σαντάτ.